Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/efsnu/etiopiensvalter.nu/wp-content/plugins/jetpack/_inc/lib/class.media-summary.php on line 77

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/efsnu/etiopiensvalter.nu/wp-content/plugins/jetpack/_inc/lib/class.media-summary.php on line 87

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/efsnu/etiopiensvalter.nu/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 5033
Fakta | Etiopien svälter
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/efsnu/etiopiensvalter.nu/wp-includes/post-template.php on line 284

Fakta

Under 2015 var väderfenomenet El Niño ovanligt starkt. De huvudsakliga regnperioderna i östra och södra Afrika uteblev helt eller delvis och två av de länder som är värst drabbade är Etiopien och Malawi.

Etiopien drabbas hårt på grund av sin unga och stora befolkning och sin stora andel jordbruk. Över 80 procent av landets 98 miljoner invånare lever på jordbruk, och där är en torka som denna förödande. På många håll torkade vattendragen och stora mängder boskap har dött, framför allt i landets östra delar.

I juni kom äntligen regnet, efter ett års väntan, på sina håll ännu längre. Som det ser ut nu kan årets skörd trots allt bli hyggligt god. Många har haft ont om utsäde, medan andra får något större skörd än normal, så sammantaget beräknas det bli nästan en normal skörd i december. Men fram till dess behöver människorna hjälp utifrån.

I Malawi är situationen än värre. Landet är ett av världens fattigaste länder och då infrastrukturen och katastrofberedskapen är undermålig är landet dåligt rustat för sådana här situationer. Våren 2015 drabbades dessutom landet av enorma översvämningar, vilket förde med sig stora delar av det fjolårets skördar. Den huvudsakliga grödan är majs och den skördas i april. Årets skörd blev på grund av torka mycket dålig och var på många håll uppäten redan i juni.

Att maten tar slut någon månad innan nästa skörd är inget ovanligt i Malawi, men årets situation är långt värre än vad de flesta kommer klara av. Tre miljoner människor i Malawi är nu i akut behov av mat och vatten och den situationen kommer troligen förvärras allteftersom månaderna går.

I början av 2016 startade EFS kampanjen ”Etiopien svälter” och sedan i mars förser EFS, i samarbete Mekane Yesus-kyrkans biståndsorgan DASSC, 10 000 barn med skolmat i Tigray i norra Etiopien. Tack vare den stora responsen på kampanjen kan vi nu bredda stödet till fler regioner och även till de drabbade i Malawi. Den 1 september bytte kampanjen namn till ”Afrika svälter”.

EFS stöd används i flera olika projekt. Genom Mekane Yesus-kyrkan biståndsorgan DASSC genomför vi insatser på olika platser i Etiopien:

  • I Tigrayregionen i norra Etiopien förser vi drygt 10 000 skolbarn med en portion näringsgröt om dagen. Det är en akutinsats som även har långsiktiga vinningar då barnen orkar gå till skolan, de kan följa med i undervisningen och på så sätt fullfölja sina utbildningar. Detta är en förutsättning för deras och hela samhällets framtid. Lunchen lagas av lokalt anställda vilket skapar arbetstillfällen, samtidigt som kostnader hålls på ett minimum. För knappt 3 kronor får ett barn en skollunch. För 200 kronor förser du en hel klass med skollunch.
  • Strax utanför Mekele i Tigray dras en vattenledning till en by som tidigare varit utan vatten.
  • I Amhararegionen, med staden Dessie som utgångspunkt, får 3000 barn under 5 år och 1000 gravida eller ammande mödrar matpaket under fem månader. Matpaketen innehåller 7,5 kilo Famix-mjöl och 1 liter olja. För 100 kronor får en person mat för en hel månad.
  • Dessutom har en mindre insats gjorts i Oromiaregionen några mil söder om Nakamte, där slagregn förstörde skördarna för ett tusental människor.

Genom den evangelisk-lutherska kyrkan i Malawi (ELCM) utförs följande:

  • I tre distrikt, Mangochi, Monkey Bay (Malembo) och Madisi förser vi 840 hushåll (cirka 5000 personer) med mat. Matpaketen innehåller 25 kilo majsmjöl, 1 kilo salt, 1 liter olja och 5 kilo bönor. Insatsen pågår fram till november till att börja med, men förhoppningen är att kunna förse dessa familjer med mat ända tills skörden kommer i april 2017.  För 317 kronor förser du en familj med mat i en hel månad!

Hjälp oss att lindra nöden. Var med oss i kampen mot svälten!

Ge en gåva nu!